Czy można oszczędzać na jedzeniu?

1. Wybieraj produkty naturalne i pełnowartościowe

pole rzepaku z którego powstaje miód

Naturalne produkty spożywcze okazują się znacznie tańsze niż żywność przetworzona. Kasza jęczmienna i gryczana, pęczak, brązowy ryż – to podstawowe składniki, których nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie.Zdecydowanie należy unikać produktów mocno przetworzonych, m.in. popularnych płatków śniadaniowych oraz gotowych sosów – lepiej wybrać płatki owsiane, czyli żywność nieprzetworzoną.Nie warto kupować sosów pomidorowych, lepiej kupić krojone pomidory i doprawić je świeżym czosnkiem – będzie taniej i zdrowiej. Zamiast cukru lepiej kupić miód rzepakowy.

2.Jedzenie sezonowe i zamrażanie

Owoce i warzywa najlepiej kupować w sezonie, czyli wtedy, gdy są najtańsze. Zimą warto kupować jabłka, gruszki i ziemniaki, natomiast truskawki i maliny najlepiej zakupić latem w większej ilości i przygotować smaczne i zdrowe mrożonki.

Warto pamiętać, że jedzenie produktów sezonowych to prosty i zdrowy plan odżywiania, który korzystnie wpływa na naszą kieszeń.

3. Kupowanie niedrogich produktów białkowych

Ważnym składnikiem zbilansowanej diety jest białko,które można znaleźć w m.in. rybach. Należy jednak pamiętać, że świeżego łososia czy tuńczyka można jeść tylko od czasu do czasu – jest to prosty i bezpieczny sposób, by dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość zdrowego białka, niestety, dość kosztowny.

Źródłem białka są także jajka, tuńczyk w puszce czy serek wiejski – nie obciążają nadto portfela, a przy tym są bardzo zdrowe.

Godne polecenia są także roślinne źródła białka, czyli zielona i czerwona soczewica, fasola oraz ciecierzyca.

4.Promocje

W wielu sklepach można spotkać wyprzedaże i promocje obejmujące owoce i warzywa. Warto kupić promocyjne produkty i planować posiłek z ich wykorzystaniem. Często można kupić w atrakcyjnej cenie brokuły, natkę pietruszki czy banany – warto wiedzieć, że nawet banany, które źle wyglądają, dostarczają odpowiedniej ilości cennych witamin i soli mineralnych. Czarna skórka wbrew pozorom nie świadczy o tym, że owoc jest zepsuty.

Do jedzenia nadaje się każdy owoc, który w dotyku jest twardy.

Promocje można spotkać również na bazarach

5.Kupuj mrożonki

Doskonałym rozwiązaniem są mrożonki,które zachowują wszystkie witaminy zawarte w świeżych owocach. Mrożone owoce sprawdzają się przede wszystkim zimą, gdy dostęp do świeżych owoców jest ograniczony, a ich ceny kolosalne.

6.Produkty własnych marek

Hipermarkety i supermarkety często oferują własne marki, które standardowo są tańsze niż te same produkty popularnych marek. Różnicy nie ma pod względem jakości, dlaczego więc przepłacać? Ryż, kasze, oliwki czy orzechy marki własnej są tak smaczne jak produkty marek wiodących, a przy tym znacznie tańsze – różnica najczęściej dotyczy tylko opakowania.

Autor

Lidia Panek

dermatolog i kosmetolog